Titel: Modstulen häst

Meddelare: Hustru Amanda Norén  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det är mellan en 65-70 år sedan. Då var här i Viksjö två liesmeder. Den ene hette Mikael Berggren och den andre Anders Ersson. En dag skulle de köra in till stan och sälja liar. Mikael körde efter och Anders strax före. Nu räknade Mikael ut, att han skulle köra förbi och skynda sig före till stan, så skulle han få göra de bästa affärerna, innan den andre hann efter. Joho, han körde förbi. Då sade Anders: "Ja, kör du! Du hinner nog ändå inte fortare fram än jag". Mikael kuskade iväg det fortaste hästen kunde springa, men Anders lät sin häst gå bara i sakta mak. Om en stund nådde han upp Mikael. Då höll han på flå sin häst. Anders hade blivit arg och "modstulit" hans häst så hårt, att han måst slakta den. De skulle vara duktiga trollkarlar bägge två, men Anders var väl värre.